Minister Čaplovič podľa poslanca I.Hraška opäť ukrajuje deťom financie

27.11.2012 Bratislava

Bratislava 27. novembra (TASR) – Poslanec NR SR Igor Hraško (OĽaNO) tvrdí, že vláda pristupuje k ďalšiemu kroku, ktorým likviduje Centrá voľného času (CVČ), školské kluby a voľnočasové aktivity detí. Podľa Hraška za to môže navrhovaná zmena koeficientov pre financovanie CVČ a školských klubov.

Do tohtotýždňového rokovania vlády je zaradený návrh na zmenu rozdeľovania výnosov dane z príjmov územnej samosprávy. Tým sa má zmeniť koeficient prepočtu prideľovania financií do centier voľnočasových aktivít. V prípade CVČ sa by sa podľa návrhu zmenil pôvodný koeficient 3,2 pre verejných poskytovateľov a 2,8 pre neverejných poskytovateľov na koeficient 1,1. Čo sa týka školských klubov, pôvodný koeficient 6 pre verejných poskytovateľov a 5,3 pre neverejných poskytovateľov by sa zmenil na 1,6.

"Minister tým deťom opäť ukrajuje financie,"„ tvrdí Hraško. Domnieva sa, že znížením financovania voľnočasových aktivít budú samosprávy žiadať viac poplatkov od rodičov. "Tí, ktorí na to nebudú mať, budú deti z CVČ a školských klubov odhlasovať," povedal Hraško. Hraško upozornil, že samospráva dostane podľa zákona financie na všetky deti s trvalým pobytom na území samosprávy. "Peniaze, ktoré samospráva ušetrí tým, že bude menej detí využívať voľnočasové aktivity, nepôjdu na vzdelávanie, ale na látanie dier v rozpočte samosprávy," dodal Hraško.

Druhým negatívom bude podľa Hraška, že menej financií bude redukovať možnosti pre poskytovanie spektra voľnočasových aktivít i obmedzenej činnosti centier v dôsledku nedostatočných personálnych kapacít.

Podľa Hraška je v novom nariadení vlády aj odpoveď na otázku, prečo sa ZMOS tak rýchlo dohodol s vládou o pomoci s konsolidáciou v rámci šetrenia v samosprávach. "Odpoveď je pomerne jednoduchá – vláda im to vráti cez financovanie vzdelávania," uviedol Hraško.
 

Vyberte región